Nieuws

Gespreksthema’s voor de inkomensadviseur in 2022

vrijdag 28 januari 2022

2022 is begonnen met een stijgend aantal ziekmeldingen in verband met de Omikronvariant. Werkgevers, arbodiensten en verzekeraars merken de effecten daarvan, bijvoorbeeld de oplopende schadelast. Niet alleen de directe gevolgen van (long)Covid spelen hierbij een rol, maar ook neveneffecten zoals een depressie of een burn-out. Dit zijn belangrijke thema’s voor 2022 die je kunt meenemen in het gesprek met de relatie. Hoe? Onze Consultant Personeel & Inkomen Ed Hassink legt dit graag uit.

De gevolgen voor de werkgever

Werkgevers komen door deze extra ziekmeldingen steeds vaker in de problemen om het werk af te krijgen. Twee zaken komen namelijk op dit moment bij elkaar: extra uitval door corona-gerelateerde klachten en de zeer krappe arbeidsmarkt, waardoor vacatures moeilijk worden ingevuld. Dit zorgt voor een verhoogde werkdruk bij de overgebleven werknemers, maar heeft ook een negatief effect op de omzet en de winst.

Het gesprek aangaan

Voor jou als inkomensadviseur zijn dit interessante aanleidingen om met werkgevers om de tafel te gaan zitten.

Zo kun je het gesprek aangaan over zaken die zij kunnen regelen om verzuim te verminderen of zelfs te voorkomen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl (fysiek en mentaal) te faciliteren. Als onderdeel van de managementinformatie kun je hiervoor gebruikmaken van onze Signaallijsten en het rapport Personeel- en Verzuiminzicht. Met de signaallijsten zie je in één overzicht de relaties met een negatief verzuimpercentage. Het rapport biedt je vervolgens inzicht in de ontwikkeling van het personeelsbestand en de verzuimkosten van de werkgever.

Daarnaast kun je de mogelijkheden om vacatures sneller in te vullen aankaarten, namelijk door aantrekkelijker te worden voor nieuwe werknemers. Denk daarbij aan kernwoorden als autonomie, zingeving, teamwork, een goed gesprek voeren en aandacht voor persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Het mooie is, dat deze laatste punten ook weer actief bijdragen aan het voorkomen van verzuim. Zo is de cirkel weer rond!

Verbreedt jouw inkomensadvies daarom in 2022 met de volgende onderwerpen:

  • De gevolgen van ziekteverzuim voor de werkgever.
  • Adviesgesprek om verzuim te verminderen of voorkomen.
  • Adviesgesprek over een gezond personeelsbestand.

Meer weten over de concrete mogelijkheden? Neem contact op met jouw Consultant Personeel & Inkomen of houd onze berichten in de gaten.