Nieuws

Wist je dat de wettelijke vakantiedagen niet zonder meer vervallen?

woensdag 11 januari 2023

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, hebben de werknemers van je relatie recht op een nieuw saldo aan wettelijke vakantiedagen. Het saldo aan vakantiedagen dat is opgebouwd, maar niet is gebruikt in 2022 wordt meegenomen naar 2023. Dit saldo aan wettelijke vakantie-uren vervalt in principe zes maanden na het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Betekent dat dan dat de wettelijke vakantiedagen van 2022 per 1 juli aanstaande automatisch vervallen? Nee!

Om de wettelijke vakantiedagen van 2022 per 1 juli 2023 te kunnen laten vervallen, is de werkgever verplicht om zijn werknemer daadwerkelijk in staat te stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Ook is de werkgever verplicht om zijn werknemers nauwkeurig en op tijd te informeren over het opnemen van vakantiedagen, en dat als de werknemer dat niet doet, dat deze komen te vervallen. Heeft een werknemer – bijvoorbeeld door een drukke periode – geen mogelijkheid (gehad) om vakantiedagen op te nemen? Of verzuimt de werkgever om zijn werknemer te informeren over het opnemen en verval van de wettelijke vakantiedagen? Dan kan de werknemer na 1 juli 2023 dus ook nog zijn wettelijke vakantiedagen van 2022 opnemen.

De juristen van Frontyr raden je daarom aan je relaties hierop te wijzen. Mocht de relatie hier vragen over hebben, of ondersteuning behoeven, dan kan de relatie contact met Frontyr opnemen door te bellen naar 085 – 773 26 66 of e-mailen naar advies@frontyr.nl.